Czosnek wykorzystuje się najczęściej jako dodatek do wielu potraw. Jest to także lek na różne dokuczające nam dolegliwości. Już od starożytności była to chętnie uprawiana roślina, z której korzystano w wielu przypadkach.
Często stosowano czosnek po to, aby polepszyć odporność, wzmocnić organizm, poprawić krążenie, usprawnić pracę jelit, ulżyć w bólu stawów oraz pozbyć się pasożytów. Wszystko się zgadza – czosnek ma bowiem niesamowite właściwości.
Czosnek i miód to wyjątkowe połączenie, które jest zbawienne dla naszej odporności. Mimo że z początku nie wydaje się być smaczne, w rzeczywistości jest naprawdę przyjemne.
Przygotowanie nie należy do skomplikowanych czynności. Potrzebujemy słoika o pojemności od 350 do 500 ml. Wszystkie składniki układamy warstwami w środku – na sam dół trafia czosnek, później papryczki i imbir. Na górę wlewamy ocet jabłkowy i sok wyciśnięty z cytryny. Szczelnie zamykamy pojemnik i upewniamy się, że między nakrętką a składnikami jest minimum jeden centymetr odległości.