Proces przygotowania gofrów na patelni przypomina trochę gotowanie naleśników, jednak specjalna konsystencja ciasta pozwala na zrobienie właśnie tych pysznych smażonych gofrów. Jeśli twoja patelnia ma prążkowane dno, twoje gofry będą miały piękny wzór, podobnie jak ich charakterystyczna opcja podawana w restauracjach i cukierniach.
Aby więc przygotować ciasto na nasze niesamowite gofry, najpierw wymieszaj jajka z cukrem. Starannie je utrzyj. Roztop masło i dodaj je do mieszanki jajecznej, wsyp mąkę i dodaj wanilię, wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto powinno uzyskać konsystencję podobną do płynnego skondensowanego mleka.
Smaż gofry na suchej, lekko ciepłej patelni. Rozłóż 1 łyżkę ciasta, delikatnie rozmazując je na całej powierzchni. Każdy gofr musi być smażony przez kilka minut z każdej strony. Od razu po ściągnięciu z patelni zawijaj gofry w rulon.
Możesz nadziać gofry różnymi smacznymi dodatkami np. bitą śmietaną, twarożkiem z jagodami, kremem cytrynowym itp.