Na wierzchu ciasta ułożyć starte plasterki jabłek. Dodaj twaróg. W ciągu zaledwie kilku minut możesz przygotować pyszną szarlotkę.

Ten przepis jest idealny dla miłośników szarlotki i twarogu. Na wierzchu ciasta ułóż twaróg i starte plasterki jabłek. Następnie należy przykryć je resztą masy.

Ciasto twarogowe to idealny deser do filiżanki gorącej czarnej herbaty lub mocnej kawy. Jest to idealny deser, który można dodać do świątecznego stołu ze słodyczami.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 250 g masła/margaryny
  • 500g mąki pszennej
  • 10g proszku do pieczenia
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 500g twarogu
  • 80g cukru pudru
  • jedno średnie jajko
  • 4 duże i 6 małych jabłek
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi.

Wykonanie:

Za pomocą miksera ubij masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj 2 jajka i sól. Na koniec wsyp proszek do pieczenia. Dalej dodawaj mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy.

Umieść ciasto na kawałku folii i pozostaw na 40 minut.

Podzielić ciasto na dwie równe porcje.

Pozostałe ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni.

Następnie przygotuj nadzienie. Pierwszym krokiem jest starcie jabłek na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać wanilię i cynamon. Połączyć twaróg, jajko, śmietanę i cukier.

Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Ciasto można oprószyć mąką lub skrobią ziemniaczaną.

Można też zrobić wzór szachownicy. Na wierzchu rozsmarować około łyżki stołowej masy twarogowej i jedną łyżkę nadzienia jabłkowego. Nadzienie powinno być rozsmarowane po przeciwnej stronie ciasta. Jeśli ciasto przykleja się do boków, można przyciąć brzegi.

Nakłuj ciasto widelcem. Następnie pokryj je masą jajeczną. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.

error: Treść zabezpieczona !!