Ten przepis pozwala przygotować doskonały krem francuski. Smakuje jak z piekarni i nie wymaga użycia twarogu, śmietany ani mascarpone.

Ma intensywny cytrynowy smak i aromat prawdziwej wanilii. Jest gęsty i plastyczny, można go używać do dekoracji ciast, babeczek, tortów i innych deserów.

Potrzebne składniki:

  • Miękkie masło 400 g
  • 6 żółtek jaj
  • 200g drobnego cukru
  • 80g wody
  • 20g soku z cytryny
  • Ekstrakt z wanilii 5g

Sposób przygotowania:

Wymieszaj 1 łyżkę stołową cukru z żółtkami.

Doprowadź wodę do wrzenia w rondelku. Dodaj pozostały cukier i gotuj przez 3 minuty, aż się całkowicie rozpuści.

Powoli wlej syrop cukrowy do żółtek. Ubij wszystkie składniki razem.

Po ostudzeniu wmieszaj do masy miękkie masło.

Dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.

Ponownie zmiksować i kontynuować ubijanie przez około 2 minuty, aż krem będzie jednolicie puszysty.

Przygotowany krem francuski można od razu wykorzystać do dekoracji ciast lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!