To jedyny przepis, jaki mam i nigdy nie skorzystam z innego. Odkryj sekret delikatnego i soczystego mięsa. Oto przepis

Jeśli uwielbiasz soczyste, pyszne mięso. Ten przepis jest dla Ciebie. Będziesz zaskoczony wyśmienitymi smakami.

Składniki:

  • 6 plastrów mięsa (np. schabu)
  • 100 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • Przyprawy do smaku (suszony czosnek i pieprz, sól, ewentualnie zioła)
  • 2 łyżki mąki
  • 700 ml wody

Sposób przygotowania:

Zacznij od umycia i ugotowania wybranego przez siebie mięsa. Mięso możesz pokroić na kawałki, dzieląc je na dwa centymetrowe kawałki. Możesz też rozbić mięso i ponakłuwać je widelcem. Umieść mięso w dużej misce.

Dodaj do miski oliwę z oliwek. W razie potrzeby dodaj przyprawy (sól i pieprz, suszony czosnek i zioła). Połącz wszystko. Natrzyj mięso przygotowaną mieszanką. Pozostaw mięso na co najmniej 30 minut. Pozwoli to na rozwinięcie się smaku mięsa.

Następnie obtocz mięso w przyprawach i mące. Następnie rozgrzać olej. Można smażyć je z obu stron przez kilka minut. Pozostawić mięso na patelni do ostygnięcia.

Olej z mięsa należy rozgrzać na średnim ogniu. Wymieszać mąkę i podsmażyć czosnek na małym ogniu na złoty kolor. Po kilku minutach do mąki i czosnku dodać wodę lub wywar warzywny. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać sos przygotowany z czosnku i mąki.

Pieczenie w temperaturze 200°C trwa około 30 minut. Zależy to od wielkości i rodzaju mięsa. Sposób ten można stosować z ziemniakami, frytkami lub kluskami śląskimi.

error: Treść zabezpieczona !!