Pieczone kotlety z mięsa mielonego i twarogu. Znikają w ciągu kilku minut – sprawdzony przepis

Klasyczne kotlety z mięsa mielonego są ulubionym daniem wielu osób. To danie doskonale nadaje się do podania z frytkami lub ziemniakami i surówką.

Smażone na oleju są dość tłuste. Nasz nowy przepis jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Zawdzięczamy to wspólnemu składnikowi, który nie kojarzy się nam z mięsem. Ponadto jest on przygotowywany w piekarniku, a nie na patelni. Rezultaty będą dla Ciebie zaskakujące. Zapoznaj się z tym przepisem i zacznij go regularnie stosować!

Składniki:

Potrzebne będą następujące elementy:

  • 2 jajka
  • 200 g twarogu
  • 500g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego)
  • 50g bułki tartej
  • 50 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz czarny mielony (według uznania)

Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące składniki:

  • 30 g masła
  • 150g śmietany
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 ml wrzącej wody
  • Sól i pieprz według upodobań

Sposób przygotowania:

Połącz twaróg w misce. Użyj miksera, aby wymieszać masę. Wmieszaj jajka, mięso i przyprawy. Dodaj do masy mięsnej zmieloną cebulę i czosnek.

W osobnej misce połącz bułkę tartą i wodę. Dodaj do masy mięsnej. Nasmaruj olejem blachę do pieczenia lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki uformuj kotlety i ułóż je na blasze. Piec przez 30-35 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Wymieszaj masło i mąkę w rondlu. Dodaj mąkę do rondla, gdy się rozpuści. Gotuj przez 2 minuty na małym ogniu. Następnie dodać wodę. Dodaj śmietanę, sól i pozostałe przyprawy. Wymieszaj trzepaczką. Gotuj przez 4 minuty.

Wyjmij kotlety z piekarnika i dodaj do nich sos. Można go dodać do dowolnego dania dodatkowego, np. ziemniaków, kaszy manny lub ugotowanego ryżu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!