Można ją przygotować w domu – Lemoniada, która leczy bóle brzucha i usuwa migreny.
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu, to nie tylko pyszny napój, ale również zdrowy – łagodzi migreny, skurcze i wzmacnia odporność. Oto jej wpływ na zdrowie:
Silne wsparcie immunologiczne zapewnia czarny bez, który również broni komórki przed działaniem wolnych rodników i wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Ma działanie odtruwające i antyseptyczne.
W przypadku przeziębień i grypy wspiera proces pocenia, a także oczyszcza przewód pokarmowy, wspomagając trawienie. Skutecznie eliminuje bóle brzucha i wzdęcia, regulując stolec i zapobiegając zaparciom.
W utrzymaniu zdrowia dróg oddechowych, czarny bez jest niezastąpiony – łagodzi stany zapalne, kaszel i śluz, będąc skutecznym środkiem przy alergiach, zapaleniu oskrzeli, grypie i przeziębieniach. Posiada właściwości moczopędne, oczyszczając nerki i drogi moczowe.
Skutecznie usuwa kwas moczowy z organizmu, łagodząc bóle stawów, jak w przypadku reumatyzmu czy dny moczanowej. Działa uspokajająco na układ nerwowy, zmniejszając stres oraz łagodząc bóle i skurcze, w tym migreny. Pomaga również w gojeniu się skóry, na przykład przy wysypkach, egzemach czy urazach.
Składniki potrzebne do przygotowania lemoniady:
- około 3 litry wody
- około 8 sztuk kwiatów czarnego bzu
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- Opcjonalnie: mięta, tymianek
Instrukcje przygotowania:
Znajdź w słoneczny dzień w ogrodzie lub innym miejscu z czystym powietrzem krzew czarnego bzu w pełnym kwiecie. Zbierz około 8 większych kwiatostanów, usuń z nich grubsze łodygi i umieść w słoju o pojemności 3,5 litra.
Według własnego smaku, możesz dodać miętę lub inne zioła. Umyj starannie cytrynę i pomarańczę, pokrój w plasterki i dodaj do słoja wraz z dwoma łyżkami miodu.
Za pomocą najlepiej źródlanej lub przefiltrowanej wody napełnij naczynie. Przykryj np. gazą i pozostaw na 24 godziny w miejscu nasłonecznionym, jak parapecie. W pełnym słońcu wystarczy 6-8 godzin. Przecedź przez sito po upływie tego czasu. Przechowuj w lodówce i spożywaj w ciągu 24 godzin.