Danie te to ziemniaczane „półbuty” nadziewane wątróbką drobiową i grzybami. Oczywiście możesz eksperymentować w kuchni i użyć jako nadziania innych swoich ulubionych warzyw (cukinia, bakłażan itd) czy mięsa (kurczak, mięso mielone). Będziesz potrzebowała nieco mniej niż godzinę, aby przygotować takie piękne danie dla 3-4 osób.
Wybierz duże podłużne ziemniaki. Obierz bulwy, a następnie użyj noża i obieraczki, aby zrobić w każdym wnękę jak na zdjęciu poniżej.
Na wyższej część ziemniaka wykonaj kilka nacięć w kształcie rombu, aby utworzyć siatkę.
Posmaruj ziemniaki olejem i wstaw do piekarnika na 30–35 minut. Piecz w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wątróbkę podsmaż na oleju przez 2-3 minuty. Dodaj 150 ml kwaśnej śmietany i sól do smaku, gotuj przez kolejne 15 minut. Gdy wątróbka ostygnie, posiekaj ją drobno.
Pokrój grzyby i cebulę w małą kostkę. Smaż na patelni przez kilka minut, a następnie wlej pozostałą śmietanę i posyp posiekanymi ziołami. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Wymieszaj oba nadzienia i napełnij nim ziemniaczane „buty”.