Wielu z nas postrzega sprzątanie jako karę. Dlatego zebraliśmy dla Ciebie 10 genialnych trików i wskazówek, abyś bez większego wysiłku utrzymać czystość w kuchni!
Wlej wodę do zlewu, dodaj ocet i włóż drewniane przyrządy kuchenne i naczynia do wody. Pozostaw w tej kąpieli na 2-3 godziny. Drewniane naczynia będą jak nowe. Polecam powtarzanie tej procedury raz w miesiącu.
Wystarczy, że przetrzesz lodówkę mieszaniną wody i octu – zmieszaną w stosunku 1: 1. Przewietrz i już znowu możesz przechowywać jedzenie bez brzydkich zapachów. Jeśli zapomniałeś wyrzucić zepsutego jedzenia z lodówki, a zapach jest naprawdę intensywny, użyj amoniaku zamiast octu. Jednak pamiętaj, aby wietrzyć lodówkę przez co najmniej 12 godzin.
Są one często pokryte tłuszczem, odpryskami jedzenia i zaschniętymi oparami kuchennymi. Najłatwiej usunąć te zanieczyszczenia rozpuszczając 4 łyżki boraksu, 100 ml octu i 100 ml ciekłego amoniaku w 4 litrach ciepłej wody. Powierzchnię zwilż mieszaniną i delikatnie zetrzyj brud. Działa jak magia!
Najłatwiej go usunąć za pomocą mieszanki oleju i sody oczyszczonej. Wymieszaj oba składniki w tej samej proporcji i rozprowadź powstałą pastę na zabrudzonym obszarze, pozostaw na 30 minut. Następnie przetrzyj wilgotną gąbką i możesz znów cieszyć się kuchnią, która lśni czystością.