Piekielnie dobra karkówka czosnkowa z doskonałym sosem: Masz wszystko na jednym talerzu, bez mnóstwa brudnych naczyń.

Piekielnie dobra karkówka czosnkowa z doskonałym sosem.

U nas w domu ten obiad cieszy się dużą popularnością, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu, sycący i bardzo smaczny. Polecam również spróbować bekonu z boczkiem, który nada potrawie nowego charakteru. 🙂

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki pokroić w plastry
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 duże cebule pokrojone w krążki
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka

Na sos:

  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 10 łyżek pikantnego ketchupu
  • słodki mielony pieprz
  • zmielony czarny pieprz
  • sól

Opcjonalnie:

  • Plastry boczku
  • Zioła do smaku

Przygotowanie:

Karkówkę pokroić w plastry.

Blachę do pieczenia wysmarować olejem. Umieść warstwę cebuli na tacy. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką.

Połóż plastry mięsa na cebuli. Solimy je. Wszystkie plastry natrzeć rozgniecionym czosnkiem.

Przykryj mięso pozostałą cebulą i po prostu polej sosem. Mieszamy na nim olej ketchupowy, ziarna soli, paprykę i mielony pieprz.

Piec w 180 stopniach przez 1-1,5 godziny. Nasza wskazówka: Możesz również położyć plastry bekonu na wierzchu 20 minut przed pieczeniem. Gotowe, podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!