Kokosowe jeżyki z miodowego biszkoptu: Nie znam nikogo, kto mógłby się im oprzeć.

Kokosowe jeże robię z prostego, ale fantastycznie smacznego ciasta miodowego. Po prostu wymieszaj, połóż na blasze do pieczenia, a następnie polej czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Przekonaj się, że miodowe ciasto jest fantastycznie miękkie, pyszne i sprężyste.

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki półgrubej
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g masła lub tłuszczu roślinnego
  • 3 łyżki miodu
  • 200 ml mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 250 g masła (lub tłuszczu do panierowania lub tłuszczu kokosowego)
  • 200-250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 150-200 ml mleka
  • 100 ml rumu (lub trochę więcej)
  • 400 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Przygotuj rondelek z grubszym dnem.

Stawiamy na małym ogniu i dodajemy do niego miód, tłuszcz i mleko. Mieszaj, aż miód i tłuszcz całkowicie się rozpuszczą. Nie przegrzewamy!

Po rozpuszczeniu pozwól mieszaninie trochę ostygnąć. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder do letniej mieszanki miodu. Dodać lekko ubite jajko i wymieszać łyżką. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, aby zachować powietrze w mieszance, a co za tym idzie również puszystość.

Wlać do głębszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż się zarumienią. Czas pieczenia zależy od wielkości blachy do pieczenia. Krócej pieczemy niskie ciasto, jeśli użyliśmy mniejszej blachy i ciasto jest wyższe, pieczemy je trochę dłużej.

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na kawałki tej samej wielkości, np. prostokąty. Mleko i tłuszcz umieścić w rondelku. Podgrzewamy je powoli, aż masło całkowicie się rozpuści.

Następnie do masy dodać cukier i kakao i mieszać do uzyskania gęstszej cieczy (nieco lepkiej jak rzadki syrop). Na koniec wymieszaj z rumem do smaku. Kawałki ciasta maczamy najpierw w polewie kakaowo-rumowej, odparowujemy z nadmiaru płynu, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Umieścić na ruszcie i pozostawić do stwardnienia lub wyschnięcia. Wszystko gotowe. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!