Czegoś takiego jeszcze nie jadłaś: 15 minut w piekarniku i gotowe – aromatyczna przekąska.

Dziś proponuje Wam przepis na pieczarkowe szaszłyki, można je przyrządzać nie tylko na grillu. Są one bardzo elegancką przekąską. Marynowanie zajmuje tylko 10-15 minut.

W tym czasie można przygotować inne produkty lub nawet pokroić warzywa na sałatkę. Danie, które zachwyca każdego wyjątkowym aromatem i obłędnym smakiem!

Składniki

  • Pieczarki 600 g
  • Cebula 1–2 szt.
  • Śmietana 2 łyżki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Włoskie zioła 1 łyżka
  • Sok z cytryny łyżka
  • Boczek 50 g
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie

Jak marynować pieczarki? Obierz grzyby. Przenieś do głębokiego pojemnika. Dodaj kwaśną śmietanę, musztardę, pieprz, włoskie zioła, sos sojowy i sok z cytryny.

Obierz cebulę. Pokrój w pierścienie. Dodaj do pieczarek i marynaty, odstaw na 10 min.

Pokrój boczek w cienkie plasterki.

Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie. Następnie nadziewaj na nie naprzemiennie grzyby, boczek i cebulę. Włóż szaszłyki do piekarnika na 15–20 minut, rozgrzanego do 180 ° C.

Ja serwuje je z czosnkowo-ziołowym sosem, tak smakują najlepiej! Aby go zrobić, wymieszaj 100 ml domowej śmietany, zioła do smaku (koperek i pietruszka), 2 ząbki czosnku, odrobinę zmielonego pieprzu, sól, zmieloną kolendrę i wymieszaj.

error: Treść zabezpieczona !!