Ten przepis jest idealny na szybki wieczór, a w domu smakuje jeszcze lepiej niż pieczony w piekarniku.
Do smaku:
Zaczynamy od stopienia masła.
Do miski wlej 100 ml wody, 30 g masła, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się rozpuściły.
Do masy przesiać 1/2 mąki. Dodaj drożdże i drugą połowę mąki.
Mieszaj i pracuj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Wyrabiać przez 2 minuty. Wyjmij z miski i pracuj na natłuszczonej desce. Rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm.
Przełożyć do formy i rozprowadzić palcami. Smażymy 2-3 minuty z jednej strony przykrywając patelnią.
Odwrócić i smażyć drugą stronę przez ten sam czas. Teraz nakłuj widelcem i dodaj dekorację.
Jako bazę możesz wybrać klasyczny sos pomidorowy, krążki kiełbasiane, warzywa do smaku i ser. Możesz również dodać cienkie plasterki cebuli na wierzchu, aby był wyjątkowy.
Ponownie stawiamy na ogień, przykrywamy i zapiekamy jeszcze około 3 minut, aż ser się roztopi. Zalecamy ponowne pieczenie przykryte blachą. Wszystko gotowe.