Brzoskwinie, jogurt, śmietana, biszkopty i ten pyszny deser ląduje na Twoim stole. Szybko i bez pieczenia.

Zapraszam Cię do przygotowania obłędnie pysznego owocowego deseru, który jest dziecinnie prosty i jednocześnie elegancki. Wygląda wręcz luksusowo, ale nie wymaga użycia piekarnika ani dużych umiejętności kulinarnych. Przekonaj się sama!

Składniki

  • Brzoskwinie z puszki – 600 g
  • Jogurt np. grecki – 600 g
  • Śmietana 30 % – 200 ml
  • Cukier puder – 80 g
  • Żelatyna – 35 g
  • Ciastka biszkoptowe długie – 20 sztuk
  • Syrop brzoskwiniowy – 650 ml
  • Ciasteczka biszkoptowe na gore deseru (długie bądź okrągłe) – 100 g

Przygotowanie

Przykryj spód formy z odpinanym dnem pergaminem i przygotuj 200 ml syropu i ciasteczka biszkoptowe. Zanurz ciastka w syropie do połowy i natychmiast połóż je na spodzie formy, aby całkowicie była przykryta.

Wymieszaj 20 g żelatyny w 100 ml syropu brzoskwiniowego. Odstaw na bok aby spęczniała i w tym czasie ubij śmietanę na gęstą pianę, dodając do niej odrobinę cukru pudru. Odłóż krem ​​na bok.

Podgrzej żelatynę, aż całkowicie się rozpuści, a gdy nieco ostygnie, wymieszaj z jogurtem. Następnie stopniowo dodaj śmietankę i wszystko wymieszaj z posiekanymi brzoskwiniami.

Rozłóż krem ​​jogurtowy z brzoskwiniami na warstwie biszkoptów i pozostaw w lodówce na półtorej godziny.

Gdy jogurt stwardnieje, przygotuj galaretkę brzoskwiniową: w 350 ml syropu podgrzej 15 g żelatyny do rozpuszczenia. Niech ostygnie i zalej nią warstwę jogurtu. Wstaw deser z powrotem do lodówki, aż się zetnie (zajmie to około godziny).

Ostatni akcent: posyp górę deseru pokruszonymi ciasteczkami biszkoptowymi. Możesz podawać, Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!