Naczynie żaroodporne, dokładnie wysmaruj masłem. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij wodę ze startych ziemniaków i ich połowę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wygładź na całej powierzchni.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżymi ziołami lub innymi ulubionymi przyprawami np. przyprawą do ziemniaków. Fileta z kurczaka oczyść, umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plasterki. Pokrojonego fileta włóż do miski, dodaj kwaśną śmietanę, przyprawy i miękkie masło.
Następnie dodaj pokrojoną w drobno kosteczkę, obraną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanego fileta z kurczaka, wyłóż na warstwę ziemniaków. Teraz przykryj mięso pozostałymi, startymi ziemniakami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Wierzch, posyp startym serem. Piecz w piekarniku, rozgrzewam do 175° C, przez 45 minut.