Emalia to cienka powłoka, której nie można czyścić metalowymi szczotkami lub proszkami o strukturze ściernej. Po ich użyciu emalia pokryta jest małymi rysami, które zapewniają łatwiejsze tworzenie się nowych osadów węglowych.
Sól jest pierwszym składnikiem, który można użyć do czyszczenia garnków emaliowanych. Istnieją dwie, najlepsze metody czyszczenia z jej wykorzystaniem.
Jak wyczyścić emaliowany garnek octem. Ten sposób jest niezwykle prosty: na dno naczyń wlej ocet, aby pokrył on całkowicie spalony obszar. Odstaw garnek na trzy godziny. Wyczyść za pomocą ciepłej wody i gąbki.
Soda skutecznie pozbędzie się przypaleń, zachowując nienaruszoną powłokę garnka. Wlej do garnka litr wody, dodaj pół szklanki sody, gotuj mieszaninę przez godzinę na bardzo małym ogniu. Pozostaw wodę do ostygnięcia. Mieszaninę wody i sody wylej dopiero po dwóch godzinach. Następnie ślady przypalonego np. mleka usuń zwykłą gąbką.