Będzie gwiazdą każdej uroczystości: przepis na pachnący i smaczny likier miętowy z tylko 4 składnikami i prostym przygotowaniem.

Każdy, kto spróbuje tego domowego likieru miętowego, będzie zachwycony jego smakiem i poprosi o przepis. To coś, co mój mąż robi w domu, a nawet nasi sąsiedzi często to zamawiają.

Przepis zawiera:

  • 300 g cukru pudru
  • 30-40 g mięty
  • 500 ml wódki
  • 200 ml wody

Instrukcje przygotowania:

  1. Rozpocznij od oddzielenia liści z 5-6 dużych gałązek świeżej mięty, a następnie umieść je w pojemniku o pojemności litra. Polej liście wódką.
  2. Pojemnik zamknij i szczelnie zakręć pokrywkę. Przechowuj w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej przez około tydzień, pamiętając o regularnym mieszaniu liści.
  3. Następnie wsyp cukier do garnka, dodaj wodę i gotuj, aby przygotować syrop. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przecedź nalewkę miętową przez sito do innego czystego naczynia, a następnie wymieszaj z ostudzonym syropem.
  5. Alkohol przelać do butelki i pozostawić na co najmniej miesiąc w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
  6. Po miesiącu likier będzie gotowy, ale warto poczekać na jego doskonały smak. Będzie on hitem na każdej imprezie!

Na zdrowie! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!