Będzie gwiazdą każdej uroczystości: przepis na pachnący i smaczny likier miętowy z tylko 4 składnikami i prostym przygotowaniem.
82
Każdy, kto spróbuje tego domowego likieru miętowego, będzie zachwycony jego smakiem i poprosi o przepis. To coś, co mój mąż robi w domu, a nawet nasi sąsiedzi często to zamawiają.
Przepis zawiera:
300 g cukru pudru
30-40 g mięty
500 ml wódki
200 ml wody
Instrukcje przygotowania:
Rozpocznij od oddzielenia liści z 5-6 dużych gałązek świeżej mięty, a następnie umieść je w pojemniku o pojemności litra. Polej liście wódką.
Pojemnik zamknij i szczelnie zakręć pokrywkę. Przechowuj w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej przez około tydzień, pamiętając o regularnym mieszaniu liści.
Następnie wsyp cukier do garnka, dodaj wodę i gotuj, aby przygotować syrop. Pozostaw do ostygnięcia.
Przecedź nalewkę miętową przez sito do innego czystego naczynia, a następnie wymieszaj z ostudzonym syropem.
Alkohol przelać do butelki i pozostawić na co najmniej miesiąc w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Po miesiącu likier będzie gotowy, ale warto poczekać na jego doskonały smak. Będzie on hitem na każdej imprezie!