Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś: Ciasto kruche z twarogiem i wiśniami.
Niewątpliwie wiele osób lubi desery z twarogu. Szczególnie ta uniwersalna miłość dotyczy sernika. Co więcej, danie to uważane jest za jedno z najczęściej zamawianych w restauracjach na całym świecie.
Niemniej jednak wcale nie trzeba chodzić do restauracji, aby posmakować jej delikatnego smaku. Bo takie ciasto z twarogiem i wiśniami z kruchym spodem można dość łatwo przygotować w domu.
Jak przygotować ciasto z twarogiem i wiśniami z kruchego ciasta w domu
Oczywiście sam klasyczny sernik jest niesamowicie pyszny. Ale w połączeniu z nadzieniem wiśniowym otrzymasz jeszcze bardziej oryginalny deser o słodko-kwaśnym posmaku. Ogólnie rzecz biorąc, spróbuj upiec ciasto z twarogiem i wiśniami.
Składniki
Spód:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Warstwa serowa:
- 500 g twarogu (zawartość tłuszczu 5-9%)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 60 g kwaśnej śmietany
- 1 szczypta wanilii
Warstwa wiśniowa:
- 400 g świeżych wiśni
- 50 ml koniaku
- 70 g cukru
- 8 g żelatyny
- 60 ml wody (do żelatyny)
Przygotowanie
Najpierw przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przez sito do dużej miski. Po drugie, dodaj tam masło z lodówki. Wymieszaj te trzy składniki, aż uformują się okruchy. Ogólnie można to zrobić zarówno widelcem, jak i tylko palcami.
Oddzielnie w głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą. W rezultacie uzyskana mieszanina powinna mieć jednorodną konsystencję, cukier całkowicie się rozpuści. Ubite jajka wsypać do miski z mąką i zagnieść ciasto. Oczywiście staraj się nie dodawać tam więcej mąki, żeby nie było ciężko. Innymi słowy, spód ciasta powinien być miękki. Po przygotowaniu ciasta można je ułożyć w formie.
Dla takiej ilości składników idealna jest średnica formy 18–20 cm. Rozłóż ciasto wzdłuż dna i zrób małe boki wokół krawędzi formy. Następnie wyrównaj powierzchnię szpachelką. Włóż formę z ciastem do lodówki na 30 minut, aby trochę zamarzło.
W międzyczasie zacznij przygotowywać nadzienie twarogowe. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie blenderem. Co więcej, masa musi zostać ubita do takiej konsystencji, aby nie było w niej grudek.
Następnie wyjmij formę z ciastem z lodówki i włóż tam nadzienie twarogowe. Pieczemy ciasto z twarogiem przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie w temperaturze pokojowej.
W międzyczasie, gdy ciasto stygnie, zadbaj o warstwę wiśni. Przede wszystkim namocz żelatynę w wodzie na 10 minut. W międzyczasie opłucz wiśnie i usuń z nich pestki. Następnie postaw rondel na wolnym ogniu, wlej do niego wiśnie i cukier. Mieszając nadzienie doprowadź do wrzenia.
Następnie wlej koniak do rondla i ponownie wymieszaj. Ogólnie rzecz biorąc, gdy cukier całkowicie się rozpuści, wiśnie można wyjąć z pieca. Schłodź je w temperaturze pokojowej. Podczas gdy nadzienie wiśniowe stygnie, rozpuść żelatynę na małym ogniu. Dodaj do wiśni i wymieszaj.
Wylej gotowe nadzienie wiśniowe na warstwę twarogu ciasta w formie. Następnie ciasto z twarogiem i wiśniami wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gdy wierzchnia warstwa jest już całkowicie stwardniała, możesz podać deser na stół.
Niewątpliwie najdelikatniejszy placek z twarogiem i wiśniami z kruchego ciasta nie pozostawi nikogo obojętnym. Co więcej, niezależnie od tego, czy gotujesz dla gości, czy członków rodziny, z pewnością docenią Twoje umiejętności kulinarne. Podsumowując, ten wspaniały deser jest wart zachodu.