Ciasto jogurtowe bez mąki i cukru: Warto zapisać ten przepis.

Nie wracam do domu bez butelki jogurtu po pracy, zwłaszcza jeśli mam przed sobą dwa dni wolnego. Ciężkie pieczenie latem w naszym domu nie jest mile widziane. Robię coraz więcej deserów jogurtowych. Nie dodaję do tego mąki ani cukru.

Napewno się zastanawiasz, co sprawia, że danie jest słodkie. Tak, nie dodaję do tego cukru, bo używam słodzonego jogurtu. Czasami biorę go nawet z dodatkami, na przykład truskawkami lub morelami. W ten sposób ciasto jogurtowe nabiera odległego smaku owoców.

Składniki:

  • 400 g jogurtu smakowego
  • 4 jajka
  • 40 g skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Wlej słodki jogurt do głębokiej miski. Dodaj do tego jajka. Wymieszaj składniki trzepaczką, aż będą gładkie. Przesiej nad nimi skrobię kukurydzianą.

Ponownie dokładnie wymieszaj. Wyłóż naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Wlej mieszankę jogurtową do formy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-50 minut. Do uzyskania złotej skórki. Upewnij się, że ciasto się nie przypala.

Przysmak podawać na stół lekko schłodzony. Ułatwi to cięcie. W mojej pamięci jest to jedyne ciasto jogurtowe, które można zrobić z zaledwie 3 składników. Atrakcyjną cechą tego przepisu jest również to, że można go łatwo przygotować w zaledwie 30 minut. Spodobało Ci się to ciasto? Czekamy na Wasze opinie w komentarzach!

error: Treść zabezpieczona !!