Jedyny składnik, któremu nie ma równych, to wszystko, co się liczy.

Kiełbasa domowej roboty przewyższa te sklepowe pod wieloma względami.

Jej smak jest wyjątkowy, a co więcej, mamy pełną kontrolę nad tym, co znajduje się w jej wnętrzu. Spróbuj tego przepisu, aby przygotować aromatyczną i pikantną wersję.

Składniki potrzebne to:

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego kopru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1,5 kg wołowiny,
  • 2 kg udek z kurczaka,
  • 350 ml bulionu,
  • 75 g soli,
  • 2 łyżeczki papryki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 papryka,
  • osłonki do kiełbasy.

Instrukcje:

  1. Rozdziel mięso od kości. Ugotuj bulion z kośćmi, ziarnami pieprzu i solą, następnie przecedź i chłodź.
  2. Zmiel w robocie kuchennym połowę wołowiny oraz tłustsze części kurczaka.
  3. Pokrój resztę mięsa w kostkę o wielkości 2 cm, dodaj miód i połącz.
  4. W osobnej misce połącz przyprawy i sól, a następnie dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dodawaj stopniowo zimny bulion do mięsa.
  6. Uformuj kiełbasy, wypełniając osłonki mięsną mieszanką. Uważaj, by nie dostało się powietrze.
  7. Powieszone kiełbasy pozostaw do ostygnięcia na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
  8. Gotuj kiełbasy przez 1,5 do 2 godzin w temperaturze 80-85 stopni.
  9. Po ugotowaniu, ochłodź mięso przez 12 godzin, a następnie przechowuj w lodówce w papierze.

error: Treść zabezpieczona !!