Idealna na chłodne dni, ta zupa oferuje równocześnie rozgrzewkę i wyśmienite smaki. Skomponuj danie z aromatycznym koperkiem i soczystymi ziemniakami.
Zacznij od obrania i drobnego posiekania cebuli, następnie podsmaż ją na oliwie aż do zbrązowienia, co zajmie około 4 minut. Dodaj do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dokładnie wymieszaj. Obrane i pokrojone w drobną kostkę marchewki oraz ogórki pokrój na małe kawałki, następnie dodaj do garnka i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Zalej warzywa bulionem, dodaj posiekany koperek, a następnie dopraw solą. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i gotuj przez 12-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Do gotującej się zupy dodaj śmietanę i mieszaj. W osobnej misce połącz 100 ml bulionu z mąką i wlej do zupy. Ziemniaki wzbogać 2-3 łyżkami ogórka kiszonego, następnie dopraw do smaku. Dodanie mąki wcześniej zapobiegnie powstawaniu grudek, a im więcej dodasz mąki, tym zupa będzie gęstsza.