Na początku roku zaczęłam stosować ten sposób – wystarczyły dwie dawki, by moje orchidee, skrzydłokwiaty i późno bożonarodzeniowe kaktusy zakwitły. Banany są jednymi z najpopularniejszych owoców, więc często znajdują się w domach.
Skórki banana, bogate w potas, magnez i inne minerały, są doskonałym nawozem dla roślin doniczkowych, który możesz przygotować na dwa sposoby.
Można je wysuszyć, zmiażdżyć i umieścić w glinie przy korzeniach lub zalać 1 litrem wody i pozostawić na 24 godziny, a następnie użyć tej wody do podlewania.
Taki nawóz świetnie sprawdza się dla storczyków, pelargonii czy bożonarodzeniowych kaktusów. Skórki banana można też wykorzystać do polerowania liści roślin, zwłaszcza tych z woskowymi liśćmi jak figowiec.
Inne zastosowania skórki banana obejmują wybielanie zębów, zmiękczenie mięsa, polerowanie butów i srebra, usuwanie brodawek, zwalczanie mszyc, łagodzenie podrażnień skóry i odmładzanie cery. Skórka od banana jest skuteczna w walce z plamami na zębach, a także zawarte w niej minerały wzmacniają szkliwo.
Dojrzała skórka pod mięsem w piekarniku sprawia, że mięso jest soczyste i delikatne. Wewnętrzna warstwa skórki od banana może zastąpić pastę do butów, a także skutecznie polerować srebro.