Oto mój najlepszy przepis na naleśniki – bez mąki. Zaskoczą cie prostotą wykonania i pysznym smakiem

Naleśniki to chyba jedno z najprostszych do przygotowania posiłków. Wymaga tylko 3 składników – mleka, jajek i mąki.

Jednak może zdarzyć się sytuacja, że akurat skończy nam się w domu mąka, nie mamy zapasowej paczki, ale nie możemy też wyjść z domu, żeby kupić takową. Nic straconego. Poniżej znajduje się przepis na naleśniki bez mąki, za to z przepysznym nadzieniem z twarożku, które idealnie dopełnia smak tych pysznych placków.

Składniki

Naleśniki

  • 6 jajek
  • 0,5 l mleka
  • 5-6 łyżek skrobi
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Nadzienie

  • 300 g twarożku
  • cukier do smaku
  • śmietana do smaku
  • masło do smaku

Przygotowanie

Wbrew pozorom przygotowanie naleśników bez mąki nie jest jakoś specjalnie trudne. Najpierw mieszamy 5 jajek z cukrem. Później dodajemy skrobię i mieszamy do pozbycia się wszystkich grudek w cieście. Dolewamy mleko oraz olej słonecznikowy, następnie mieszając. Odstawiamy ciasto na 15 minut. W tym samym czasie przygotowujemy patelnię i smarujemy ją olejem słonecznikowym.

Naleśniki smażymy tylko z jednej strony – żadnego przewracania! Ciasto posiada rzadką konsystencję.

Teraz przygotowujemy nadzienie – trzeba zetrzeć twarożek z cukrem. Możemy dodać swoje ulubione dodatki, jak na przykład mak czy rodzynki. Gotowe naleśniki napełniamy nadzieniem z twarożku. Zawijamy je w rulon albo w trójkąt, po czym umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym – górę placków smarujemy stopionym masłem i kwaśną śmietaną.

Naczynie z plackami należy umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10-15 minut. W ten sposób powstanie około 25 naleśników. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!