Ważna rada: Ilość soli i cukru dozuje się w zależności od wagi mięsa, więc stosunek wynosi 1% wagi mięsa.
Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W misce wymieszaj następujące składniki: sól, cukier, mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa, suszony tymianek, mielony liść laurowy i rozgnieciony czosnek. Dodajemy również słodką czerwoną paprykę (możesz też użyć ostrej papryki, jeśli chcesz, żeby boczek był ostry).
Połowę mieszanki przypraw ułożyć na boczku. Dobrze masujemy.
Odwracamy się na drugą stronę. To samo zrobimy z drugą połową mieszanki przypraw.
Teraz zawijamy boczek w torebkę mikrotenową. Wstaw do lodówki na 4 dni. Raz dziennie przewracamy mięso na drugą stronę.
Po 4 dniach wyjmij bekon z lodówki i plastikowej torebki. Istnieją 2 sposoby na usunięcie z niego przyprawy – można go umyć pod zimną wodą lub usunąć nożem.
Po oczyszczeniu piec boczek w temperaturze co najmniej 100°C przez około 1,5-2 godziny. Jeśli masz termometr do żywności, włóż go w środek mięsa i włóż do piekarnika. Pieczemy 1-2 godziny od momentu osiągnięcia temperatury 80°C.
Po upieczeniu wyjąć boczek z piekarnika. Pozwól mu ostygnąć.