Warto zapisać ten przepis – W kilka minut przygotuj ten pyszny deser bez pieczenia – miękki jak pianka.
My, Polacy uwielbiamy przyjmować gości. Tylko ile razy zaraz po odłożeniu telefonu, wpadamy w panikę, jak mantrę powtarzając: „I co ja postawię na stole”? Nie ma się czym stresować – z każdej sytuacji jest jakieś wyjście.
Idealnym rozwiązaniem są przepisy bez pieczenia. Łatwe, szybkie, tanie, a przede wszystkim pyszne. Minusem jest to, że zazwyczaj po odwiedzinach, nie zostaje już ani okruszek. Dziś polecamy znakomity deser z herbatnikami. Można by rzec: namiastkę sernika. Zatem ołówki w dłoń i piszemy listę zakupów 🙂
Składniki potrzebne na ciasto:
- 40 sztuk herbatników dowolnej firmy
- 500 g twarogu
- 375 ml śmietany – kwaśnej
- 80 g budyniu w proszku – może być bez cukru
- 260 ml mleka – 80 ml dodajemy do ciasta, a 180 ml użyjemy do namaczania herbatników
Składniki potrzebne na polewę:
- 150 g czekolady
- 150 ml bitej śmietany
- 100 g białej czekolady uprzednio startej
Wykonanie – zajmie nam naprawdę kilkanaście minut:
Przygotujmy sobie blaszkę nie większą niż 20 cm x 30 cm. Pierwszy nasz krok to zamoczenie części herbatników na kilka chwil w mleku. Następnie na dnie foremki rozkładamy pierwszą warstwę ciasteczek. W misce twaróg łączymy z cukrem.
W wysokiej misce na wysokich obrotach ubijamy śmietanę z budyniem oraz mlekiem (80 ml), pozbywając się wszelkich grudek. Następnie do masy tej dodajemy twaróg wymieszany wcześniej z cukrem, zmniejszamy obroty miksera i łączymy wszystkie składniki.
Z tak przygotowanej masy tworzymy dwie warstwy ciasta oddzielone herbatnikami. Całość również wykańczamy ciasteczkami. Ostatecznie w foremce mamy przekładaniec: herbatniki – masa serowa – herbatniki – masa serowa- herbatniki. Pamiętajmy! Herbatniki dla każdej warstwy powinniśmy wcześniej namoczyć w mleku (kilka sekund).
Ostatni krok to przygotowanie polewy do naszego ciasta. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy wiórki białej czekolady oraz bitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Ciasto dekorujemy polewą i umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Idealnie byłoby przeznaczyć na chłodzenie całą noc 🙂