Bułeczki serowe – jak przygotować tak aby rozpływały się w ustach. Nigdy nie jadłam lepszych.

Mleko podgrzej w rondelku, dodaj do niego cukier i delikatnie mieszaj. Następnie dodaj do mleka drożdże i dalej mieszaj. Po uzyskaniu jednolitej struktury pozostaw na kilka minut.

Mąkę przesiej przez sitko do miski i dodaj do niej sól. Całość wymieszaj. Jajka rozbił do kubka, a jedno z żółtek oddziel od białka i wrzuć do osobnego naczynia. Naczynie z żółtkiem przykryj folią lub przykrywką i odłóż na kilka minut.

Białka razem z jednym żółtkiem rozbij widelcem lub trzepaczką (ponieważ jajek nie ma dużo, wygodniej będzie zrobić to widelcem). Dodaj je do miski z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.

Do naczynia z drożdżami dodaj 100 ml oleju roślinnego i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

W mące, którą przesiałeś zrób wgłębienie na środku, a następnie wlej tam zawartość miseczki z drożdżami. Zawartość miski wymieszaj do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. 

error: Treść zabezpieczona !!