Przez cały tydzień wystarczy zrobić to ciasto raz, aby codziennie mieć świeże bułeczki. Warto zachować ten przepis.

Przed roztopieniem masła pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Osobno podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Nie gotuj! W misce połącz mleko, cukier i sól. Mieszaj je do całkowitego rozpuszczenia. Wmieszaj jajka i masło.

Połącz wszystkie składniki, aż się dobrze połączą. W osobnej misce wymieszaj mąkę i drożdże.

Ciasto można wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do drożdży. Można też użyć do tego celu wypiekacza do chleba.

Przez około 15 minut wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i bez grudek. (***Jeśli Twój automat do pieczenia chleba ma funkcję wyrabiania ciasta, możesz włożyć do niego wszystko i pozwolić mu wyrabiać ciasto przez 20 minut. Ręczna praca z ciastem jest o wiele przyjemniejsza.

error: Treść zabezpieczona !!