Przez cały tydzień wystarczy zrobić to ciasto raz, aby codziennie mieć świeże bułeczki. Warto zachować ten przepis.

Umieść ciasto w woreczku i zawiąż go na wysokości większej niż jego objętość. Następnie włóż je do lodówki, gdzie stanie się bardziej gęste i uzyska właściwą konsystencję.

Następnego dnia rano wyjmij tyle ciasta, ile chcesz.

Uformuj bułeczki, np. w kształcie ślimaka.

Do ciasta możesz dodać sułtanki. Rozwałkuj ciasto i połóż je na wierzchu. Następnie zwiń w rulon, pokrój w plastry i zwiń.

Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia i pozostaw na co najmniej godzinę, aby odpoczęły. Ja delektuję się nimi również od razu. Możesz też posmarować bułeczki mieszanką roztrzepanego białka z żółtkiem i mleka. Będą wtedy błyszczące.

Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Te pyszne bułeczki świetnie smakują ze szklanką mleka, kakao, filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!