Zwykłe gotowanie buraków pozbawia je smaku jak i cennych witamin i wartości odżywczych. Pieczenie buraków w piekarniku jest więc lepszą opcją ponieważ oprócz wcześniej wspomnianych korzyści zaoszczędzimy też czas – w piekarniku przygotujesz warzywa dwa razy szybciej!
Buraki należy dokładnie umyć gąbką lub szczotką, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie odetnij końce. Pamiętaj, że jeśli chcesz upiec kilka buraków, powinny być one podobnej wielkości.
Przygotuj folię i papier do pieczenia. Papier należy nasączyć wodą. Nakłuj buraki wykałaczką i posól je według uznania.
Polej buraki olejem roślinnym. Aby uwydatnić smak warzyw możesz polać je octem balsamicznym lub dodać odrobinę cukru.
Owiń pojedyncze buraki w papier do pieczenia, a następnie folią. Piecz warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1-1,5 godziny w zależności od ich wielkości. Po godzinie pieczenia warto sprawdzić czy są już gotowe .