Szef kuchni chętnie podzielił wskazówką, jak gotują buraki w luksusowych restauracjach, aby zaoszczędzić czas i nie stracić smaku.

Dzisiaj przekonasz się jak przygotować buraki w piekarniku, aby miały jak najlepszy smak i zachowały swoje wartości odżywcze i właściwości zdrowotne.

Zwykłe gotowanie buraków pozbawia je smaku jak i cennych witamin i wartości odżywczych. Pieczenie buraków w piekarniku jest więc lepszą opcją ponieważ oprócz wcześniej wspomnianych korzyści zaoszczędzimy też czas – w piekarniku przygotujesz warzywa dwa razy szybciej!

Składniki

  • buraki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku

Przygotowanie

Buraki należy dokładnie umyć gąbką lub szczotką, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Następnie odetnij końce. Pamiętaj, że jeśli chcesz upiec kilka buraków, powinny być one podobnej wielkości.

Przygotuj folię i papier do pieczenia. Papier należy nasączyć wodą. Nakłuj buraki wykałaczką i posól je według uznania.

Polej buraki olejem roślinnym. Aby uwydatnić smak warzyw możesz polać je octem balsamicznym lub dodać odrobinę cukru.

Owiń pojedyncze buraki w papier do pieczenia, a następnie folią. Piecz warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1-1,5 godziny w zależności od ich wielkości. Po godzinie pieczenia warto sprawdzić czy są już gotowe .

Buraki przygotowane w ten sposób zachowują wszystkie cenne wartości odżywcze i witaminy, a przy tym smakują wyśmienicie. Przekonaj się sama i smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!