Ziemniaczane półbuty z pysznym nadzieniem. To najlepsze, co kiedykolwiek jadłaś.

Możesz kochać ziemniaki, ale z czasem tradycyjnie gotowane ziemniaki, puree czy smażone bulwy stają się po porostu nudne. Aby urozmaicić codzienny obiad Twojej rodziny mam dla Ciebie niesamowity przepis. Tak przyrządzone ziemniaki okazują się niezwykłe i apetyczne!

Danie te to ziemniaczane „półbuty” nadziewane wątróbką drobiową i grzybami. Oczywiście możesz eksperymentować w kuchni i użyć jako nadziania innych swoich ulubionych warzyw (cukinia, bakłażan itd) czy mięsa (kurczak, mięso mielone). Będziesz potrzebowała nieco mniej niż godzinę, aby przygotować takie piękne danie dla 3-4 osób.

Składniki

  • Ziemniaki – 6 sztuk
  • Pieczarki – 16 sztuk
  • Kwaśna śmietana – 300 ml
  • Cebula – 1 sztuka
  • Masło – 50 g
  • Wątróbka drobiowa – 200 g
  • Zioła – do smaku
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

Wybierz duże podłużne ziemniaki. Obierz bulwy, a następnie użyj noża i obieraczki, aby zrobić w każdym wnękę jak na zdjęciu poniżej.

Na wyższej część ziemniaka wykonaj kilka nacięć w kształcie rombu, aby utworzyć siatkę.

Posmaruj ziemniaki olejem i wstaw do piekarnika na 30–35 minut. Piecz w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wątróbkę podsmaż na oleju przez 2-3 minuty. Dodaj 150 ml kwaśnej śmietany i sól do smaku, gotuj przez kolejne 15 minut. Gdy wątróbka ostygnie, posiekaj ją drobno.

Pokrój grzyby i cebulę w małą kostkę. Smaż na patelni przez kilka minut, a następnie wlej pozostałą śmietanę i posyp posiekanymi ziołami. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Wymieszaj oba nadzienia i napełnij nim ziemniaczane „buty”.

Możesz również posypać ziemniaki tartym twardym serem i piec przez 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Okaże się jeszcze pyszniejsze! Podziel się przepisem ze znajomymi i ciesz się tym pysznym posiłkiem z rodziną!

error: Treść zabezpieczona !!