Dżem z bzu, instrukcja jak przygotować: oczyszcza płuca, leczy zmęczenie i bezsenność: 1 łyżeczka rano i zapomnij, czym jest ból brzucha!

Doskonały dżem z czarnego bzu, który możesz przygotować samodzielnie. 

Czarny bez to jedna z najczęściej stosowanych roślin leczniczych na świecie. Ludzie używali go od wieków w leczeniu infekcji i stanów zapalnych, a starożytni Egipcjanie używali go także, aby poprawić zdrowie skóry, a także w przypadku oparzeń.

Nawet dzisiaj czarny bez jest nadal zbierany przez wiele osób i stosowany jako naturalny środek na wiele różnych dolegliwości.

Czarny bez i jego wpływ na zdrowie

  • Silne wsparcie immunologiczne, chroni komórki przed wolnymi rodnikami
  • Działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
  • Efekty antyseptyczne i odtruwające
  • Łagodne działanie antybiotykowe
  • Wspiera pocenie się (ważne przy grypie)
  • Wspomaga trawienie, oczyszczaj przewód pokarmowy
  • Usuwa zaparcia, reguluje stolec
  • Usuwa wzdęcia i bóle brzucha
  • Utrzymuje zdrowe drogi oddechowe
  • Eliminuje stany zapalne, kaszel i pomaga w usuwaniu śluzu
  • Pomocny przy przeziębieniu, grypie, alergii, zapaleniu oskrzeli

  • Działa oczyszczająco, oczyszcza nerki i drogi moczowe
  • Uwalnia kwas moczowy z organizmu
  • Eliminuje bóle stawów (reumatyzm)
  • Wspomaga układ nerwowy
  • Eliminuje stres
  • Łagodzi ból i skurcze (migrena, brzuch)
  • Wspiera gojenie się skóry (wysypki, egzemy, urazy)
  • Dezynfekuje

Czarny bez jest uważany za jedną z najbardziej leczniczych roślin na świecie, ponieważ zawiera dużą ilość flawonoidów, karotenu, witaminy C.

Dżem z czarnego bzu

Doskonały np. na bóle brzucha, niestrawność, a także wspomaga odporność, leczy kaszel,  a także doskonale pomaga przy migrenach, bólach głowy i stresie czy bezsenności.

Poza tym jest też fantastycznie smaczny, więc pamiętaj, aby mieć go w swojej spiżarni!

Potrzebujesz:

  • cukier trzcinowy 200 g
  • woda 800 ml
  • sok z 1 cytryny
  • kwiaty czarnego bzu 20 szt.

Dodatkowo:

  • kawałek świeżego imbiru do smaku
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • żelfix 2:1 – 2 szt.
  • dodatkowe kwiaty z 2 kwiatostanów

Przygotowanie:

Baza syropu:

Gotuj cukier trzcinowy razem z wodą przez 5-10 minut na małym ogniu. Po schłodzeniu dodaj sok z cytryny, wymieszaj i dodaj oczyszczone kwiaty bzu, lekko je dociśnij, aby znajdowały się pod powierzchnią. Pozostaw w lodówce na noc.

Dokończenie dżemu:

Odcedź schłodzony syrop, dodaj starty imbir, startą skórkę z cytryny i żelfix.  Gotuj przez 3-5 minutNa koniec dodaj sok z cytryny, który doda dżemowi przyjemnego smaku. Po wyjęciu z garnka dodaj oddzielone kwiaty bzu z 2 kwiatostanów. W ten sposób powstaje piękny dżem pełen drobnych kwiatków.

Gorący wlej do czystych słoików, zakręć, ułóż do góry dnem i ostudź. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!