Dżem z bzu, instrukcja jak przygotować: oczyszcza płuca, leczy zmęczenie i bezsenność: 1 łyżeczka rano i zapomnij, czym jest ból brzucha!
Doskonały dżem z czarnego bzu, który możesz przygotować samodzielnie.
Czarny bez to jedna z najczęściej stosowanych roślin leczniczych na świecie. Ludzie używali go od wieków w leczeniu infekcji i stanów zapalnych, a starożytni Egipcjanie używali go także, aby poprawić zdrowie skóry, a także w przypadku oparzeń.
Nawet dzisiaj czarny bez jest nadal zbierany przez wiele osób i stosowany jako naturalny środek na wiele różnych dolegliwości.
Czarny bez i jego wpływ na zdrowie
- Silne wsparcie immunologiczne, chroni komórki przed wolnymi rodnikami
- Działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
- Efekty antyseptyczne i odtruwające
- Łagodne działanie antybiotykowe
- Wspiera pocenie się (ważne przy grypie)
- Wspomaga trawienie, oczyszczaj przewód pokarmowy
- Usuwa zaparcia, reguluje stolec
- Usuwa wzdęcia i bóle brzucha
- Utrzymuje zdrowe drogi oddechowe
- Eliminuje stany zapalne, kaszel i pomaga w usuwaniu śluzu
- Pomocny przy przeziębieniu, grypie, alergii, zapaleniu oskrzeli
- Działa oczyszczająco, oczyszcza nerki i drogi moczowe
- Uwalnia kwas moczowy z organizmu
- Eliminuje bóle stawów (reumatyzm)
- Wspomaga układ nerwowy
- Eliminuje stres
- Łagodzi ból i skurcze (migrena, brzuch)
- Wspiera gojenie się skóry (wysypki, egzemy, urazy)
- Dezynfekuje
Czarny bez jest uważany za jedną z najbardziej leczniczych roślin na świecie, ponieważ zawiera dużą ilość flawonoidów, karotenu, witaminy C.
Dżem z czarnego bzu
Doskonały np. na bóle brzucha, niestrawność, a także wspomaga odporność, leczy kaszel, a także doskonale pomaga przy migrenach, bólach głowy i stresie czy bezsenności.
Poza tym jest też fantastycznie smaczny, więc pamiętaj, aby mieć go w swojej spiżarni!
Potrzebujesz:
- cukier trzcinowy 200 g
- woda 800 ml
- sok z 1 cytryny
- kwiaty czarnego bzu 20 szt.
Dodatkowo:
- kawałek świeżego imbiru do smaku
- sok i starta skórka z 1 cytryny
- żelfix 2:1 – 2 szt.
- dodatkowe kwiaty z 2 kwiatostanów
Przygotowanie:
Baza syropu:
Gotuj cukier trzcinowy razem z wodą przez 5-10 minut na małym ogniu. Po schłodzeniu dodaj sok z cytryny, wymieszaj i dodaj oczyszczone kwiaty bzu, lekko je dociśnij, aby znajdowały się pod powierzchnią. Pozostaw w lodówce na noc.
Dokończenie dżemu:
Odcedź schłodzony syrop, dodaj starty imbir, startą skórkę z cytryny i żelfix. Gotuj przez 3-5 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny, który doda dżemowi przyjemnego smaku. Po wyjęciu z garnka dodaj oddzielone kwiaty bzu z 2 kwiatostanów. W ten sposób powstaje piękny dżem pełen drobnych kwiatków.