Smakowite, pyszne chorwackie naleśniki przygotowywane bez drożdży. Przepis.

Pewnego lata przygotowałam wyjątkowe chorwackie naleśniki.

Są one moim ulubionym daniem, szczególnie w gorące dni. Dzięki temu przepisowi można zapomnieć o niestrawnych krabach 🙂

Składniki:

  • Cukier (wystarczy 1 łyżeczka)
  • Sól (według uznania)
  • Soda oczyszczona (1 łyżeczka).
  • Olej
  • Jogurt (300ml)
  • 400g mąki pszennej

Przygotowanie:

Przygotuj dużą miskę. W dużej misce połącz jogurt z solą, cukrem i sodą oczyszczoną. Następnie dodaj mąkę. Chcesz, aby masa była gładka i bez grudek. Następnie zagnieć ciasto. Podziel ciasto na równe części i uformuj z nich małe kulki.

Ciasto należy przykryć folią spożywczą. Pozostawić je na 5-7 minut, aby odpoczęły. Po upływie tego czasu, weź jedną kulkę i rozwałkuj ją tak, aby pokryła całą patelnię. Smażyć naleśniki na oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Powtórzyć czynność z pozostałymi kulkami.

Możesz odsączyć olej za pomocą ręczników papierowych, aby pozbyć się dodatkowego tłuszczu. Dzięki temu naleśniki będą bardziej chrupiące. Danie jest teraz gotowe do spożycia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!