Ich smak nadaje ten jeden tajny składnik. Chrupiące węgierskie ogórki – Lepszych nie jadłam.

Jesień to czas przygotowywania przetworów. Oprócz dżemów, sałatek oraz kompotów w naszych słoikach możemy zamknąć niepowtarzalny smak i aromat grzybów, pomidorów czy ogórków.

Poniżej przedstawiamy Ci przepis na wyjątkowe i wyraziste w smaku ogórki po węgiersku w pikantnej zalewie. 

Ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Gwarantujemy, że dzięki tej przekąsce zimowe wieczory przypomną Ci ciepłe lato.

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • ok. 12 sztuk goździków,
  • ok. 12 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki musztardy w proszku, (można kupić —> TUTAJ)
  • 100 gramów cukru,
  • 150 ml octu winnego.

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie, starannie umyć. Jeśli istnieje taka potrzeba, końce ogórków odciąć, a duże egzemplarze podzielić na mniejsze części (najlepiej na ćwiartki).

W każdy z umytych, osuszonych słoików włożyć dwa ząbki czosnku, cztery ziarenka ziela angielskiego, cztery goździki oraz jedną łyżkę musztardy. Następnie ułożyć ogórki.

Przygotować marynatę. Wlać do garnka wodę, cukier, 150 ml octu i wymieszać. Zalewać ogórki w słoikach.

Słoiki zakręcić i wstawać do garnka o grubym dnie. Zalać wodą i gotować przez ok. 5 minut. Po ugotowaniu (pasteryzacji) wyjąć  słoiki na koc lub grubą ściereczkę, ustawić dnem do góry i zawinąć.

Po ostygnięciu ogórki po węgiersku mogą być spożywane bezpośrednio lub odstawione do przechowania. Powyższa receptura przedstawia ilość składników na 3 półlitrowe słoiki. Może ona być zwiększana w zależności od preferencji.

Tak przygotowane ogórki po węgiersku mogą być idealną przekąską lub stanowić dodatek do obiadu czy ciepłej kolacji.

error: Treść zabezpieczona !!