Ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Gwarantujemy, że dzięki tej przekąsce zimowe wieczory przypomną Ci ciepłe lato.
Ogórki dokładnie, starannie umyć. Jeśli istnieje taka potrzeba, końce ogórków odciąć, a duże egzemplarze podzielić na mniejsze części (najlepiej na ćwiartki).
W każdy z umytych, osuszonych słoików włożyć dwa ząbki czosnku, cztery ziarenka ziela angielskiego, cztery goździki oraz jedną łyżkę musztardy. Następnie ułożyć ogórki.
Słoiki zakręcić i wstawać do garnka o grubym dnie. Zalać wodą i gotować przez ok. 5 minut. Po ugotowaniu (pasteryzacji) wyjąć słoiki na koc lub grubą ściereczkę, ustawić dnem do góry i zawinąć.
Po ostygnięciu ogórki po węgiersku mogą być spożywane bezpośrednio lub odstawione do przechowania. Powyższa receptura przedstawia ilość składników na 3 półlitrowe słoiki. Może ona być zwiększana w zależności od preferencji.