Przepis na przepyszne, węgierskie chrusty – cały sekret leży w sposobie ich przygotowania. Obłędny smak

Dziś zdradzę Państwu przepis na przepyszne, węgierskie chrusty. Cały ich sekret leży w stopionym maśle, którego dodaje się do ciasta.

Są one robione z ciasta drożdżowego z dodatkiem kwaśnej śmietany. Chrusty po węgiersku one niezwykle puszyste, miękkie oraz delikatne nawet następnego dnia.

Składniki na chrusty węgierskie

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 50 g masła
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżeczka drożdży
  • Szczypta soli
  • Olej słonecznikowy do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru (płaska łyżeczka). Do misy wsyp mąkę oraz cukier. Dodaj szczyptę soli, żółtka, brandy, śmietanę oraz rozczyn z drożdżami. Wyrób ciasto dodając do niego powoli letnie rozpuszczone masło.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około pół centymetra. Potnij go na równe prostokąty.

Wewnątrz każdego prostokąta zrób nacięcie. Przełóż przez nie końcówkę ciasta i delikatnie naciągnij.

Smaż je na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Następnie ułóż je na papierowym ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawaj je posypane cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!