Fenomenalny sposób na zagniatanie ciasta bez brudzenia rąk. Zaskoczę Cię tym sposobem

Nie lubisz zagniatać ciasta rękami lub też boisz się o wygląd swoich paznokci po zakończeniu zagniatania? Jeśli tak, to chciałabym przedstawić ci fenomenalny sposób na zagniatanie ciasta. 

Chcąc przygotować pyszną domową pizzę lub bułeczki maślane wystarczy znać jeden uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe. To ciasto jest doskonałe, ponieważ nie klei się do dłoni, a wszystko za sprawą nietypowego sposoby zagniatania.

Dziś podpowiem ci jak zagnieść ciasto bez obawy o ubrudzenie sobie rąk. Dzięki tej nowoczesnej technologii będziesz częściej piekła różne drożdżowe wypieki dla siebie i całej rodziny!

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki,
  • 150 ml letniego mleka,
  • 150 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie ciasta:

Ciepłe mleko i wodę połącz ze sobą, odpowiednia temperatura mleka to 40 stopni, aby drożdże idealnie się rozpuściły.

W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Jeśli ciasto przygotowujesz na bułeczki to możesz dodatkowo dosypać odrobinę wanilii. Przygotuj mocną plastikową torbę. Do niej wsyp suche składniki, dodaj olej i mleczną mieszankę. Pamiętaj o całkowitym wypuszczeniu powietrza z torby, a następnie dobrze ją zamknij.

Ciasto zagniataj poprzez obracanie torby w kółko przez około 10 minut lub do momentu uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione poluzuj zamknięcie, aby worek nie pękł podczas rośnięcia ciasta.

Przygotowane w ten sposób ciasto możesz wykorzystać do przygotowania słodkich jak i słonych wypieków. Dzięki temu przepisowi zrobisz również pyszną domową pizzę.

Mam nadzieję, że przepis, który ci przedstawiłam spodobał się na tyle, że postanowisz go wypróbować. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!