2 jabłka, 3 jajka, mleko, mąka… koniecznie zapisz ten przepis na to pyszne ciasto budyniowe z jabłkami – rozpływa się w ustach

Ciasto budyniowe z jabłkami idealnie pasuje na każdą uroczystość, jak również do popołudniowej kawy bądź herbaty na co dzień.

Ten kremowy deser z dodatkiem jabłek rozpływa się wręcz w ustach!

Składniki na krem:

  • 1 jajko.
  • 250 ml mleka,
  • 50 g cukru kryształu,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • 15 g skrobi kukurydzianej.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka w temp. pokojowej,
  • 100 g cukru kryształu,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 mniejsze jabłka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Wykonując krem należy wymieszać jajko wraz z kryształem, skrobią i mlekiem, a następnie ugotować z tego budyń. Masę natychmiast zakryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Jajka na ciasto ubić z cukrami. Potem dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto wymieszać również z pokrojonymi w plasterki jabłkami. Przelać na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Na wierzchu z kremu utworzyć kratkę ze szprycy cukierniczej.

Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min w temp. 180 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!