Starte jabłka układam razem z twarogiem i powstaje najlepsza szarlotka jaką jadłam. Mistrzowski przepis

Szarlotka to klasyk deserowy.

Jeśli szukasz przepisu na idealną szarlotkę, w dodatku z małym urozmaiceniem w postaci dodatku twarogu, to dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz przepis na to, jak upiec idealną szarlotkę na co dzień i od święta.

Jak przyrządzić szarlotkę z twarogiem?

Składniki na ciasto:

  • 0.5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 4-6 jabłek (kwaśnych np. granny smith)
  • 0,5 kg twarogu
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 80g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej( opcjonalnie)

Wykonanie:

error: Treść zabezpieczona !!