Orzechy należy obrać i zmielić na preferowaną przez siebie grubość. Aby przygotować kerem śmietanę ubijamy do momentu aż osiągnie jednolitą masę. Gdy śmietana osiągnie wymaganą konsystencję należy powoli, nie przestając ubijać dodawać skondensowane mleko, a po nim twaróg.
Kiedy wszystkie składniki zostaną dobrze wymieszane można do przygotowanej masy dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Tak przygotowana masa powinna chłodzić się jakiś czas w lodówce. W kolejnym kroku należy zmielić drobno herbatniki a następnie dodać do nich kakao.
Masło i śmietanę podgrzewamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję Do masła i śmietany przesypujemy zmielone herbatniki zmieszane z kakao. Delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Na dnie formy rozprowadzamy część masy z herbatnikami, na nią nakładamy warstwę kremu. Powtarzamy tą czynność przekładając jedną masę drugą. W miarę możliwości można wyrównać górę ciasta i włożyć do lodówki na jakiś czas.
Śmietanę (36%) przelewamy do miski i podgrzewamy. Drobnie połamaną czekoladę dodajemy do podgrzanej śmietany. Powstałą masę mieszamy i czekamy dwie do trzech minut a następnie ponownie ją mieszamy aby uzyskać gładką masę.
Tak przygotowaną polewą czekoladową polewamy przygotowane wcześniej ciasto. Przygotowany w ten sposób deser powinien pozostać jeszcze w lodówce na minimum dwie godziny.