Popularne są także takie odmiany, które da się szybko przygotować. Ciasto z cukinii w standardowej wersji jest dosyć czasochłonnym wypiekiem, aczkolwiek można je zrobić szybciej oraz bez wykorzystywania niezdrowych produktów.
Na początku należy dokładnie umyć cukinię, a następnie pokroić ją w plastry o grubości około centymetra. Potem wkłada się je do miski, przyprawia i odstawia na 10 minut.
Kiedy ten czas minie, cukinię trzeba umieścić na blaszce do pieczenia, najlepiej przykrytej papierem, aby nie przywarła do ścianek. Piecze się ją w temperaturze 200 stopni Celsjusza tak długo, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
Kiedy cukinia nareszcie jest gotowa, można kontynuować tworzenie wypieku. Plastry należy umieścić na sporym talerzu, po czym posmarować je sosem i posypać startym serem.
Następnie powtarza się tę czynność, wykorzystując resztę cukinii. Wierzch ciasta smaruje się resztkami sosu, można go także udekorować za pomocą świeżych ziół.