Przepis na ekspresowy i zdrowy deser: ciasto kawowe na zimno. Błyskawicznie znika z talerza.

Połączenie aromatycznej kawy, chrupiących orzechów, ziaren orkiszu i amarantusa – niewiele potrzeba, aby stworzyć deser, który nie tylko zachwyci podniebienie najbardziej wymagających smakoszy, ale też świetnie zaprezentuje się na każdym spotkaniu!

Do jego wykonania zalecane jest zarezerwowanie dwóch dni – najgłębszy smak wydobywa się po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Pomysł na deser zaczerpnięty z bloga „Kulinarna Maniusia”.

Składniki:

  • 5 łyżeczek kawy zbożowej
  • 70g posiekanych orzechów nerkowca
  • 40g amarantusa ekspandowanego
  • 70g ekspandowanych ziaren orkiszu + 20g do posypania na wierzch
  • 750ml śmietany 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru brzozowego – ksylitolu
  • 160g herbatników
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy
  • garść migdałów do posypania na wierzch

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 26 cm dokładnie wysmarowujemy masłem. Część herbatników posłuży nam do wyłożenia dna foremki – reszta przyda się w dalszym kroku. Następnie łączymy schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, cukier i kawę – wszystko to miksujemy na masę, aż stanie się gęsta.

Do przygotowanej mieszanki dodajemy orzechy nerkowca, ziarna orkiszu i amarantus – wszystko łączymy w jedną całość, mieszając. Część przygotowanej masy przekładamy na herbatniki, wykładamy pozostałą ilość herbatników i dodajemy kolejną warstwę masy. W razie konieczności wygładzamy górną masę.

Na koniec dekorujemy wierzch ciasta ziarnami orkiszu i migdałami.

error: Treść zabezpieczona !!