Pomysł poniżej to inspiracja dla tych, którzy mają ochotę spróbować czegoś niebanalnego, a jednocześnie odżywczego. Takie właśnie jest słodko-kwaśna purée z cukinii z dodatkiem aromatycznych warzyw.
Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Umyte pomidory pokrój w kostkę, a obraną cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na koniec umyj i obierz papryki, a następnie pokrój je w drobną kostkę i dodaj do warzywnego purée. Do całości dodaj sól, cukier i olej. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Przełóż masę do garnka i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż wszystko zmięknie. Pod koniec gotowania wlej ocet, wymieszaj go dokładnie z masą warzywną.
Gotowe purée możesz zapasteryzować na zimowe, chłodne dni. W tym celu przygotuj wygotowane słoiki i pokrywki. Ciepłą masę warzywną przełóż do słoików, zakręć szczelnie, obróć do góry dnem i przykryj kocem lub grubym ręcznikiem do ostygnięcia.