Lista składników zawiera dwa egzemplarze cukinii, dwie cebule, oliwę z oliwek według potrzeb, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę do smaku, bulion warzywny (jedna kostka lub według upodobania), dwa jajka, jogurt biały o obniżonej zawartości tłuszczu (130 g), dwa ząbki czosnku oraz 150 g żółtego sera o zredukowanej zawartości tłuszczu.
Instrukcja rozpoczyna się od obrania cukinii i pokrojenia jej w plasterki. Następnie cukinia jest doprawiana solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną rozdrobnionego bulionu warzywnego lub ziół, a całość umieszczana jest w misce. Cebulę należy pokroić i zeszklić na patelni, używając nieco oliwy z oliwek. W osobnej misce ubić jajka, dodać jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, sól, zgnieciony czosnek i wymieszać.
W naczyniu do zapiekania układa się plastry cukinii, nakłada na nie zeszkloną cebulę i zalewa mieszanką jajek z jogurtem. Całość piecze się w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Po tym czasie potrawę posypuje się startym serem o niskiej zawartości tłuszczu i zapieka dalej przez kolejne 10 minut.