Czekoladowe lustro – super przepis na pyszną polewę. Dzięki niej Twoje wypieki nabiorą niesamowitego wyglądu

Chcesz urozmaicić swoje ciasta? Potrzebujesz czekoladowej polewy, która nie tylko smakuje, ale również pięknie się prezentuje?

Spróbuj naszego przepisu na czekoladowe lustro! Dzięki niemu każdy twój wypiek zyska pyszny smak i niesamowity wygląd.

Składniki:

  • 170g czekolady mlecznej
  • 200g mleka skondensowanego
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 160g miodu
  • 170g cukru
  • 100ml wody

Przygotowanie:

Wlej do miseczki 40ml wody, wsyp żelatynę i dobrze wymieszaj. Odstaw na ok. 20 minut. 60ml pozostałej wody wlej do garnuszka, dodaj do niej cukier i miód. Wymieszaj ze sobą składniki. Wstaw garnuszek na kuchenkę i gotuj na małym ogniu.

Od chwili zagotowania się trzymaj garnuszek na ogniu nie dłużej niż 2 minuty. Odstaw garnuszek z kuchenki i wlej pozostałą żelatynę oraz mleko skondensowane. Tabliczkę czekolady pokrusz na drobne kawałeczki – możesz ją zetrzeć lub pokroić nożem. Dodaj czekoladę do garnuszka i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami, aż do jej rozpuszczenia.

Weź sitko i przelej przez nie powstałą polewę, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto ułóż na kratce do pieczenia, a pod nią ustaw duże naczynie, np. patelnię, do której spłynie nadmiar polewy. Polewanie zacznij od środka i kieruj się do krawędzi ciasta. Powolnym, okrężnym ruchem wylej polewę na wierzch ciasta.

Czekoladowe lustro gotowe! Możesz ozdobić całość owocami, żelkami lub zostawić bez dekoracji – sama polewa robi mega wrażenie!

error: Treść zabezpieczona !!