Spróbuj naszego przepisu na czekoladowe lustro! Dzięki niemu każdy twój wypiek zyska pyszny smak i niesamowity wygląd.
Wlej do miseczki 40ml wody, wsyp żelatynę i dobrze wymieszaj. Odstaw na ok. 20 minut. 60ml pozostałej wody wlej do garnuszka, dodaj do niej cukier i miód. Wymieszaj ze sobą składniki. Wstaw garnuszek na kuchenkę i gotuj na małym ogniu.
Od chwili zagotowania się trzymaj garnuszek na ogniu nie dłużej niż 2 minuty. Odstaw garnuszek z kuchenki i wlej pozostałą żelatynę oraz mleko skondensowane. Tabliczkę czekolady pokrusz na drobne kawałeczki – możesz ją zetrzeć lub pokroić nożem. Dodaj czekoladę do garnuszka i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami, aż do jej rozpuszczenia.
Weź sitko i przelej przez nie powstałą polewę, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto ułóż na kratce do pieczenia, a pod nią ustaw duże naczynie, np. patelnię, do której spłynie nadmiar polewy. Polewanie zacznij od środka i kieruj się do krawędzi ciasta. Powolnym, okrężnym ruchem wylej polewę na wierzch ciasta.