Przekąska w kilka minut. Doskonała i pyszna z czosnkowym posmakiem. Warto poświęcić jej trochę czasu i wysiłku.

Składniki na zakwas:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista 300 g 650
  • 20 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Ser według upodobań

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania zakwasu. Dodaj 200 ml wody do miski. Następnie dodaj drożdże i cukier. W osobnej misce ubij razem mąkę, sól i wodę. Stopniowo dodawaj olej i smalec, a na końcu mieszankę zakwasu.

Wyrabiaj ciasto rękami, aż stanie się elastyczne. Gdy ciasto przestanie być lepkie, przełóż je do miski. W razie potrzeby posyp mąką. Przykryj czystą ściereczką, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy masa będzie gotowa, rozwałkuj ją na grubość 1,5 cm na posypanej mąką powierzchni. W misce połącz olej, czosnek, wodę i oliwę. Następnie wylej mieszankę na wierzch ciasta. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ciasto się zarumieni, wyjmij je z piekarnika i posmaruj letnim mlekiem. W razie potrzeby posypać serem. Dzięki temu przekąska będzie bardziej atrakcyjna ze względu na aromat sera. Pozostawić ser do ostygnięcia na talerzu. Można to zrobić za pomocą wilgotnej ściereczki.

Rozkoszuj się chrupiącą skórką, miękkim środkiem i aromatycznym zapachem schłodzonego ciasta, krojąc je na kawałki. SMACZNEGO! Możesz przygotować przekąskę w 20 minut, a do tego świetnie smakuje!

error: Treść zabezpieczona !!