Zacznij od przygotowania zakwasu. Dodaj 200 ml wody do miski. Następnie dodaj drożdże i cukier. W osobnej misce ubij razem mąkę, sól i wodę. Stopniowo dodawaj olej i smalec, a na końcu mieszankę zakwasu.
Wyrabiaj ciasto rękami, aż stanie się elastyczne. Gdy ciasto przestanie być lepkie, przełóż je do miski. W razie potrzeby posyp mąką. Przykryj czystą ściereczką, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy masa będzie gotowa, rozwałkuj ją na grubość 1,5 cm na posypanej mąką powierzchni. W misce połącz olej, czosnek, wodę i oliwę. Następnie wylej mieszankę na wierzch ciasta. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ciasto się zarumieni, wyjmij je z piekarnika i posmaruj letnim mlekiem. W razie potrzeby posypać serem. Dzięki temu przekąska będzie bardziej atrakcyjna ze względu na aromat sera. Pozostawić ser do ostygnięcia na talerzu. Można to zrobić za pomocą wilgotnej ściereczki.