Jak przywrócić pierwotny blask spalonym garnkom – pozbądź się skutecznie spalenizny w kilka chwil.

Czasami podczas gotowania żywność przypala się, w wyniku czego na dnie naczyń tworzy się przypalony osad. Następnie trzeba szukać sposobów na przywrócenie ich do pierwotnego wyglądu. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć jak wyczyścić spaloną, emaliową patelnię lub garnek.

Emalia to cienka powłoka, której nie można czyścić metalowymi szczotkami lub proszkami o strukturze ściernej. Po ich użyciu emalia pokryta jest małymi rysami, które zapewniają łatwiejsze tworzenie się nowych osadów węglowych.

Sól

Sól jest pierwszym składnikiem, który można użyć do czyszczenia garnków emaliowanych. Istnieją dwie, najlepsze metody czyszczenia z jej wykorzystaniem.

  • Metoda numer 1. Dno pokryj solą, wlej trochę wody i odstaw na dwie godziny. Wylej wodę, a naczynie umyj pod gorącą wodą za pomocą gąbki. Jeśli zabrudzenie jest duże, możesz powtórzyć procedurę.
  • Metoda numer 2. 50 g soli rozpuść w 300 mililitrach wody. Powstały roztwór wlej do spalonego pojemnika, a następnie ustaw na kuchence. Mieszaninę doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez czterdzieści minut.

Ocet

Jak wyczyścić emaliowany garnek octem. Ten sposób jest niezwykle prosty: na dno naczyń wlej ocet, aby pokrył on całkowicie spalony obszar. Odstaw garnek na trzy godziny. Wyczyść za pomocą ciepłej wody i gąbki.

Soda

Soda skutecznie pozbędzie się przypaleń, zachowując nienaruszoną powłokę garnka. Wlej do garnka litr wody, dodaj pół szklanki sody, gotuj mieszaninę przez godzinę na bardzo małym ogniu. Pozostaw wodę do ostygnięcia. Mieszaninę wody i sody wylej dopiero po dwóch godzinach. Następnie ślady przypalonego np. mleka usuń zwykłą gąbką.

Kawa

Wypij filiżankę kawy, a potem użyj pozostałych fusów do wyczyszczenia przypalonego naczynia. Fusy z kawy wetrzyj w przypalone miejsca szmatką i pozostaw na godzinę, po czym umyj pod bieżącą wodą.

error: Treść zabezpieczona !!