Z tego przepisu przyrządza się delikatną wątróbkę z dodatkiem cebuli. Po przygotowaniu wątróbka rozpływa się w ustach.

Chociaż wątróbka jest często pomijana, jest to zdrowe i pożywne danie.

Wydaje się, że przygotowanie wątróbki jest proste. Trzeba jednak poznać kilka sztuczek, aby wątróbka była delikatna i pyszna. To jest najlepsza wątróbka, jaką kiedykolwiek jadłeś!

Składniki:

  • 600 g wątróbki
  • olej roślinny
  • Trzy ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • Sól i mielony pieprz są zalecane dla każdego smaku.

Przygotowanie

Wątrobę oczyścić z wszystkich błon i umyć. Cebulę można obrać i pokroić w krążki lub półpierścienie. W tym przepisie chodzi o warzywo, którego jest pod dostatkiem.

Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż stanie się częściowo miękka.

W tym czasie obrać i posiekać czosnek. Wymieszaj go na patelni. Na patelni równomiernie rozłożyć cebulę i czosnek. Na wierzchu ułożyć kawałki wątróbki.

Doprawić solą i pieprzem. Nie dodawaj soli przed usmażeniem wątróbki.

Obracać kawałki i smażyć przez ok. 1-2 minuty. Gdy wątróbka zrobi się biała, dodać do masy liście laurowe i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze minutę, a następnie odstawić na bok.

Dzięki temu przepisowi wątróbka jest delikatna i soczysta. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!