Łatwe i szybkie przygotowanie: Domowy deser Ferrero Rocher: Boski smak, któremu nie można się oprzeć.

Jeśli jesteś miłośnikiem słodyczy Ferrero Rocher, zdecydowanie powinieneś spróbować tego deseru przygotowanego w szklankach. Wielowarstwowy przysmak, idealny na imprezę lub do kawy.

Składniki:

(na 5 szklanek o pojemności 175 ml)

Dla pierwszej warstwy:

  • 75 g ciasteczek z kawałkami czekolady

Dla drugiej warstwy:

  • 250 g śmietanki do ubijania
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka nutelli

Dla trzeciej warstwy:

  • 100 g śmietanki do ubijania
  • 100 g mlecznej czekolady

Dla czwartej warstwy:

  • 30 g orzechów laskowych

Na piątej warstwie:

  • 200 g śmietanki do ubijania
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • esencja waniliowa

Do dekoracji:

  • Cukierek Ferrero Rocher

Przygotowanie:

Na początku rozkruszamy biszkopty. Dodajemy je na dno szklaneczek (część z nich zostawiamy do dekoracji). Do miski dodaj śmietanę, cukier, nutellę. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki.

Mieszankę ubić mikserem na gęstą śmietanę, włożyć do woreczka cukierniczego. Dodaj warstwę do miseczek. Dodaj posiekaną czekoladę na mniejsze kawałki w gorącej śmietanie. Dobrze wymieszaj szpatułką.

Dodaj cienką masę czekoladową, używając torebki jako kolejnej warstwy. Włóż filiżanki do lodówki, aby mikstura zestaliła się.

Smaż orzechy laskowe posiekane nożem, mieszając w średnim rondlu przez około 5 minut. Ostudzić. Wlej je do filiżanek na warstwie czekolady.

Do miski dodaj śmietanę, cukier, esencję waniliową i ubij blenderem. Krem nakładamy za pomocą torebki jak do ostatniej warstwy. Dodaj proszek na herbatniki, a na koniec kulkę Ferrero Rocher.

Możemy podawać pyszny kremowy deser. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!