(na 5 szklanek o pojemności 175 ml)
Dla pierwszej warstwy:
Dla drugiej warstwy:
Dla trzeciej warstwy:
Dla czwartej warstwy:
Na piątej warstwie:
Do dekoracji:
Na początku rozkruszamy biszkopty. Dodajemy je na dno szklaneczek (część z nich zostawiamy do dekoracji). Do miski dodaj śmietanę, cukier, nutellę. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki.
Mieszankę ubić mikserem na gęstą śmietanę, włożyć do woreczka cukierniczego. Dodaj warstwę do miseczek. Dodaj posiekaną czekoladę na mniejsze kawałki w gorącej śmietanie. Dobrze wymieszaj szpatułką.
Dodaj cienką masę czekoladową, używając torebki jako kolejnej warstwy. Włóż filiżanki do lodówki, aby mikstura zestaliła się.
Smaż orzechy laskowe posiekane nożem, mieszając w średnim rondlu przez około 5 minut. Ostudzić. Wlej je do filiżanek na warstwie czekolady.
Do miski dodaj śmietanę, cukier, esencję waniliową i ubij blenderem. Krem nakładamy za pomocą torebki jak do ostatniej warstwy. Dodaj proszek na herbatniki, a na koniec kulkę Ferrero Rocher.