Japończycy słyną z bardzo zdrowego sposobu odżywiania, dzięki czemu mogą pochwalić się nienagannymi figurami. Żywienie japońskich kobiet dało początek nowej diecie, która otrzymała miano „diety japońskiej”.
Codzienny jadłospis w Japonii zawiera co najmniej dwa dania. Składają się one z mięsa, ryżu, grzybów oraz warzyw. Taki sposób odżywiania jest na tyle odpowiedni, aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.
Jednocześnie posiada ono niską kaloryczność, dzięki czemu utrzymanie zdrowej wagi jest bardzo łatwe. Dieta japońska polega na praktycznie całkowitej eliminacji śniadania z jadłospisu. Jedynym wyjątkiem jest możliwość spożycia filiżanki kawy bez cukru.
Do picia można spożywać kawę, herbatę w określonych ilościach oraz wodę mineralną niegazowaną w dowolnych ilościach. Należy pić 1,5 litra płynów dziennie. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis czternastodniowej diety japońskiej.