Te strudle wyglądają jak z cukierni i są robione raz, dwa: Nie kupuję już ciasta francuskiego.

Doskonałe ciasto na strudle wykonane przez moją babcię.

Ciasto jest proste, szybkie i lubimy je nawet bardziej niż klasyczne ciasto francuskie. Koniecznie spróbuj, to świetny przepis.

Składniki – na 6 sztuk:

  • 60 dkg mąki pszennej
  • cała starta kostka margaryny
  • 32 łyżki jasnego piwa (343 ml)
  • szczypta soli

Nadzienie (według gustu):

  • Wiśnie
  • MAK
  • Jabłka
  • Twarożek z rodzynkami
  • Orzechy

Przygotowanie:

Przesiej mąkę.

Margarynę zetrzyj na tarce, a później połącz z mąką. Dodajemy piwo i wyrabiamy ciasto.

Niech ciasto odpocznie, a my przygotujemy składniki na nadzienie. Nadzienie dobieramy według własnego gustu. W naszym kraju najczęściej jest to wiśnia z makiem. Myjemy wiśnie, płuczemy je i odsączamy.

Ciasto dzielimy na 6 części. Posypane cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Wszystko według własnych upodobań. Piec w 200°C przez 20-30 minut.

Na wierzchu możemy jeszcze posypać cukrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!