W połączeniu z ciastem drożdżowym stanie się ulubioną słodką przekąską dla domowników. Wystarczy chwila, by wykonać ten szybki i efektywny przepis. Przekonaj się sam/a!
Potrzebne składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Dodatkowo do posmarowania ślimaczków przed pieczeniem potrzebne będą:
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C.
Ciasto:
Na początku należy wymieszać drożdże z ciepłą wodą oraz 1 łyżką cukru. Dodać pozostały cukier, mleko oraz olej i wymieszać. Wbić do masy 2 jajka, dodać mąkę, cukier waniliowy oraz margarynę. Zagniatać masę, aż do uzyskania elastycznego ciasta.
Nadzienie:
Aby pozbawić mak gorzkiego posmaku i nadać mu wilgotną konsystencję, należy zalać go wrzącą wodą i gotować przez ok. 10 minut. Trzeba zrobić to przed przygotowaniem nadzienia. Po ugotowaniu odsączyć mak od wody, a następnie zblendować go z chałwą i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wcześniej przygotowane ciasto podzielić na równe części. Rozwałkować każdą z nich do owalnego kształtu oraz posmarować nadzieniem. Gotowe kawałki z nałożonym nadzieniem zwinąć na kształt rulonu, a następnie pokroić na równe części. Blaszkę przed nałożeniem ślimaczków należy posmarować olejem słonecznikowym, by nie przywierały.